WIE IS YGOR VAN DER GEEST?

Mijn passie en hobby is wijnbouw. In de buurtschap Korteraar in Zuid-Holland heeft mijn vader vanaf 1975 een wijngaard op de voormalige koeienboerderij van mijn grootouders. Bijna elk weekend ben ik te vinden tussen de rijen met rode en witte druivenplanten. Daar help ik mijn vader met het onderhoud aan de wijngaard en uiteraard de jaarlijkse druivenoogst.

Het gehele jaar zijn we er mee bezig. Zo moeten in de winter de druivenplanten gesnoeid worden. Als ze in het voorjaar uitlopen moeten de takken geleid worden langs het draad van de rijen. Zomers moeten de takken zonder trossen weggehaald worden. Wanneer de druiven uiteindelijk zoet beginnen te worden, hangen we netten op tegen de vogels. De druivenoogst vindt meestal eind oktober plaats. Tijdens de oogst krijgen we hulp van familie, buren en vrienden. Dat is altijd reuze gezellig.

Al vanaf jongs af aan weet ik niet beter dat ik meehelp in de wijngaard. Het begon met licht werk, zoals het aangeven van opbinddraad of het zoeken naar slakken (die zijn namelijk dol op druiven en druivenbladeren.) Naar mate ik wat groter werd, mocht ik wat zwaarder werk doen, zoals het maaien van het gras. Door de jaren heen heb ik veel kneepjes van het wijnbouwvak van mijn vader geleerd. Mijn doel is om de wijngaard voort te zetten, uit te breiden en verder te professionaliseren.

Wijnbouw in Nederland
Dat we hier in Nederland wijnbouw plegen is niet vanzelfsprekend. Allereerst hebben we niet het warme klimaat die de buitenlandse rassen gewend zijn. Die rassen zijn niet bestand tegen ons vochtige en koude klimaat. Daarnaast kunnen druiven ook niet tegen een te hoge grondwaterstand. Met beide zaken moet rekening gehouden worden. Zo hebben we schimmelresistente rassen aangepoot die speciaal ontwikkeld zijn voor landen zoals Nederland en België. Verder hebben we de wijngaard verhoogd en met een lichte helling aangelegd. De helling zorgt er bij zonsopkomst voor dat de planten zo snel mogelijk droog kunnen worden.

 

Duitsland
Vroeger ging ik elke zomervakantie met mijn vader en zusje mee naar Bad Dürkheim in Duitsland. Daar hielp een Nederlandse kennis bij het aanschaffen van wijnbouwmateriaal zoals palen, draad en jonge druivenplanten/stekjes. Elke vakantie stond in het teken van wijnbouw.

 

Van druif naar wijn
Onze wijngaard is nog vrij klein, zo’n 0.7 hectaren. Een gemiddelde Nederlandse wijngaard is 2 hectaren groot. Er zijn ongeveer 240 wijngaarden in Nederland. De druivenoogst brengen we altijd naar een grotere wijngaard, die er vervolgens wijn van maakt. Dit doen we omdat we zelf nog niet het materiaal en een geschikte ruimte hebben. 10 jaar geleden brachten we onze oogst naar wijngaard De Wageningse Berg. Omdat de toenmalige eigenaar zijn wijngaard had verkocht zijn we naar een andere wijngaard gegaan. Tegenwoordig brengen we onze oogst naar Dassemus in Chaam. De opbrengst verschilt per jaar. Daarvan is het overgrote deel witte wijn en een klein deel rode wijn.

 

Toekomst
Deze webshop heb ik samen met mijn vriendin opgezet. Voornamelijk bedoeld om onze wijn uit Korteraar te verkopen door heel Nederland. Mijn vader is namelijk niet zo digitaal, daarom zien we de online verkoop als een mooie uitdaging.

Samen met mijn vriendin en zus bereiden we ons voor om de wijngaard voort te zetten. Het lijkt me prachtig om verder te groeien zodat we uiteindelijk het gehele proces van wijn maken in eigen beheer kunnen doen.


LEUKE WEETJES OVER ONZE WIJNEN

Bruiloft van Kana

Op 8-jarige leeftijd werd Pieter (eigenaar Chateau de L'èsprit) geïnspireerd door het verhaal 'de bruiloft van Kana', waar Jezus water veranderde in wijn. Dat wilde Pieter ook.

Wijngaard Dassemus

Na onze oogst worden de kisten met druiven getransporteerd naar Wijngaard Dassemus, waar onze wijnen worden geproduceerd en gebotteld.

Uitbreiding

Momenteel wordt Domaine Saint Pierre verder vergroot naar 0,7 Hectare.